Niecodzienne wytrawne przekąski i wypieki z dodatkiem konfitur przywodzących na myśl kuchnię babci – to propozycje, które przyrządzać będą kulinarni blogerzy podczas warsztatów organizowanych przez poznańską restaurację Cucina (cucina88.pl) i firmę Eterno (eterno.pl) w najbliższy weekend.
Już w sobotę 6 lipca, w progach restauracji Cucina (cucina88.pl), słynącej z najlepszej śródziemnomorskiej kuchni w Poznaniu, stanie kilkunastu blogerów kulinarnych. Miłośnicy gotowania, którzy o swojej pasji piszą w Internecie, otrzymają możliwość tworzenia niebanalnych przekąsek z najwyższej jakości składników. Dbałość o surowiec i tym samym końcowe danie łączy organizatorów przedsięwzięcia – restaurację Cucina (cucina88.pl) i producenta przetworów owocowo-warzywnych klasy premium – firmę Eterno (eterno.pl).
– Pragniemy promować ideę „Wiesz co jesz”, którą docenia coraz więcej, coraz bardziej świadomych konsumentów. Nasz szef kuchni Ernest Jagodziński (cucina88.pl/page/szefkuchni) zaprezentuje jak z kilku znakomitych półproduktów w mgnieniu oka wyczarować wyśmienite małe danie typu finger food – zapowiada Ewa Oldenburg, marketing menager restauracji Cucina (cucina88.pl). Barbara Stelmach, przedstawicielka firmy Eterno (eterno.pl) dopowiada: – W tym czarowaniu pomogą nasze owocowe i warzywne przetwory np. chrzan z imbirem czy ogniste pomidorki. Uczestnicy warsztatów będą mieli okazję poznać nowatorskie podejście do owoców na talerzu. Prowadzący Ernest Jagodziński (cucina88.pl/page/szefkuchni) udowodni gościom, że owoce doskonale komponują się nie tylko z deserami, ale także wytrawnymi przekąskami, dodając im niepowtarzalnego charakteru. Słodkości jednak na warsztatach nie zabraknie. Owoce w syropie i konfitury Eterno (eterno.pl), np. o smaku figi z makiem bądź truskawek w czekoladzie, pojawią się w wypiekach, które również przygotują blogerzy. Wszystkie produkty których będą używać są całkowicie naturalne. Nie zawierają konserwantów ani sztucznych barwników i innych dodatków.
Autorów internetowych pamiętników kulinarnych dopingować będzie blogerka i dietetyk Katarzyna Szatkowska (wkrainiesmaku.pl), która służyć będzie również wskazówkami żywieniowymi. Przedsięwzięciu patronuje ponadto inicjatywa BlogerChef (blogerchef.pl) – innowacyjny projekt skierowanego do blogerów kulinarnych. Celem przedsięwzięcia jest propagowanie wspólnego gotowania wśród pasjonatów kuchni, którzy swoją wiedzą i przepisami dzielą się w Internecie. Dzięki ogólnopolskiemu konkursowi, warsztatom i pokazom kulinarnym, blogerzy mają okazję do spotkań, poznawania nowych miejsc i produktów, wymiany doświadczeń, nauki oraz dobrej zabawy.
Chęć udziału w warsztatach prosimy koniecznie potwierdzić, wysyłając maila na adres: marketing@cityparkhotel.pl
Organizatorzy projektu BlogerChef:
Katarzyna Szatkowska – dietetyk na Uniwersytecie Medycznym w Poznaniu, autorka bloga kulinarnego „W Krainie Smaku” (www.wkrainiesmaku.pl). Zajmuje się organizowaniem i prowadzeniem wydarzeń kulinarnych oraz o tematyce żywieniowej. Ponadto jest ekspertem-dietetykiem portalu opiekanadchorym.pl.
Marek Bielski – twórca Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie” (www.DocenPolskie.pl), którego celem jest promocja wysokiej jakości produktów spożywczych dostępnych na polskim rynku. Ich selekcją, oceną i przyznaniem certyfikatu „Doceń polskie” zajmują się eksperci, reprezentujący m.in. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Fundację Klubu Szefów Kuchni oraz organizacje branżowe.
Agenda: http://www.mieso.com.pl/bc/Agenda_Cucina.pdf
Dodatkowych informacji udziela:
Katarzyna Szatkowska
PROJEKT BLOGERCHEF
Email: kontakt@blogerchef.pl
Link do strony artykułu: https://2fwww.wirtualnemedia.pl/centrum-prasowe/artykul/owocowe-szalenstwo-w-wytrawnej-odslonie-warsztaty-kulinarne-dla-blogerow